Vlaams beleidsplan voor bio-economie gelanceerd
Vlaanderen heeft heel wat troeven om een duurzame bio-economie tot stand te bregen. Denk maar aan de sterke onderzoekswereld, de aanwezigheid van gespecialiseerde clusters en de beschikbaarheid van kwaliteitsvolle infrastructuur. Heel wat Vlaamse bedrijven die bezig zijn rond bio-economie behoren bovendien tot de wereldwijde top. Verder telt Vlaanderen ook heel wat innovatieve landbouwers.
Opmaak
De Vlaamse regering erkent het belang van deze sector en zet er dan ook sterk op in. Voor de ontwikkeling van het nieuwe beleidsplan werd een stuurgroep in het leven geroepen met diverse actoren uit de bio-economie. Ook De Blauwe Cluster was in deze stuurgroep vertegenwoordigd.
Met het nieuwe beleidsplan voor bio-economie wil Vlaams minister Hilde Crevits meer mogelijkheden creëren om biomassa en biologisch afval te gebruiken en om te zetten tot bruikbare producten. Daarbij wordt onder andere gedacht aan voeding, cosmetica en de farmaceutische sector.

Inhoud
Het beleidsplan heeft tot doel om onderzoek, ontwikkeling en nauwere samenwerking tussen de landbouw (zowel op land als op zee) en industrie te stimuleren. De focus ligt hierbij op vier thema's: innovatieve biomassaproductie; synthetische biologie en biologische prospectie; technologische transformatie van biomassa en reststromen; en technologie voor nieuwe waardeketens.
Wat de blauwe economie betreft, gaat er specifiek aandacht naar aquacultuur (onder andere de kweek van microalgen en zeewieren, en de voorbereiding van een noordzeeboerderij) alsook mariene hulpbronnen/biomassa en nevenstromen van diverse mariene economische activiteiten (bijvoorbeeld potentiële nuttige toepassingen van afval uit vis- en schaaldier verwerking).
Verder erkent het plan ook het belang van de speerpuntclusters bij de ondersteuning van de verdere ontwikkeling van de bio-economie en de circulaire economie. Zo kunnen projectideeën rond bio-economie bij De Blauwe Cluster aangemeld worden indien er een link is met mariene grondstoffen. We bekijken dan met onze collega-clusters of dit idee verder als interclusterproject kan uitgewerkt worden.