Vlaamse speerpuntclusters tonen hun cruciale rol op Innovfest

Ruim 300 bedrijven waren op 24 oktober in Technopolis (Mechelen) voor de 1e editie van Innovfest Vlaanderen. De bezoekers werden ondergedompeld in een wereld van verandering, gefaciliteerd door de speerpuntclusters en gerealiseerd door de Vlaamse bedrijfswereld.
Nieuws
27 oktober 2022
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Op 24 oktober organiseerden de zeven Vlaamse speerpuntclusters voor het eerst een gemeenschappelijk event: Innovfest Vlaanderen. Op het programma stonden onder andere diverse keynotes, een innovatiehal en een debat met de managers van de diverse clusters. Hieronder vind je enkele belangrijke bevindingen van het event.

Clusters cruciaal in het innovatiebeleid

Het belang van dit gezamenlijke event, waarbij de speerpuntclusters logistiek, voeding, healthtech, energie, materialen, chemie en de mariene sector hun belang voor het bedrijfsleven zichtbaar maakten, kan niet worden onderschat. Dit onderstreepte Mark Andries, administrateur-generaal van VLAIO, in zijn bijdrage over het succesvol clusterbeleid in Vlaanderen.

Voogdijminister Jo Brouns (Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw) benadrukte dat Vlaanderen een echte kennis gedreven economie en samenleving is. “Innovatie is niet alleen een krachtig instrument om de crisis te overwinnen, maar ook om de maatschappelijke uitdagingen – in het bijzonder op het vlak van milieu, energie en klimaat – aan te pakken”, aldus de minister.

“Onze Vlaamse speerpuntclusters vertegenwoordigen de sectoren die strategisch belangrijk zijn voor onze regio en ondersteunen, begeleiden en versterken bedrijven bij de duurzame en digitale transformatie van hun business. We zullen nu de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid voorbereiden."

Officieel gedeelte

Voor, door en met bedrijven

Alle clusters werken vanuit een bottom-up benadering, wat hun impact verklaart: het zijn de bedrijven die bepalen waar hun noden en behoeftes liggen. Clusters zijn dé onmisbare bedrijfsschakel in het innovatielandschap als facilitator, matchmaker, influencer, subsidie adviseur, bruggenbouwer, nodendetector, projectuitvoerder en kennisdeler.

Tijdens InnovFest was Technopolis voor de gelegenheid omgebouwd tot een hal boordevol showcases, met onder andere een inventarisdrone, een space bakery, een plasmareactor, een drijvend zonnepaneel, een gesloten bioreactor, een 3D-geprint logo en CoastBusters, Alle showcases komen van projecten die onder leiding van een speerpuntcluster en met de steun van VLAIO tot stand kwamen.

De verschillende showcases werden sectoroverschrijdend gebundeld rond de thema’s gezondheid & veiligheid, duurzaamheid, circulariteit , automatisering en digitalisatie.

Initiatiefnemers

Innovfest Vlaanderen was een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse speerpuntclusters VIL (logistiek), Flux50 (energie), SIM (materialen), Catalisti (chemie) De Blauwe Cluster (mariene sector), Flanders’ FOOD (voeding) en Medvia (gezondheidszorg. 

Dit event kon bovendien rekenen op financiële ondersteuning van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

De Blauwe Cluster op Innovfest

In de innovatiehal waren ook verschillende showcases van projecten van De Blauwe Cluster te zien. Het ging daarbij meer bepaald om de projecten CoastbustersSYMAPA en SeaCrops. Je kwam er ook meer te weten over CORDOBA, een interclusterproject dat we samen met Flux50 faciliteren.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.