Wat kan het Europees Innovatiefonds voor jou betekenen?
Het Europees Innovatiefonds is een financieringsfonds van de Europese Commissie voor projecten die industriële oplossingen naar de markt brengen die Europa koolstofneutraal helpen maken. Dit fonds wordt in hoofdzaak gespijsd met de opbrengst van de veiling van emissierechten.
Het fonds ging van start in 2020 en loopt nog tot 2030. Tijdens deze periode zullen verschillende oproepen gelanceerd worden. De calls die eind vorig jaar werden gelanceerd, zijn gericht op investeringen in onder meer innovatieve koolstofarme technologieën en hebben een budget van 4,6 miljard euro.
Criteria en procedures
- Projecten worden geselecteerd op basis van de merites, onafhankelijk van het land van herkomst. Dit impliceert dat het fonds niet evenredig tussen de lidstaten verdeeld wordt.
- Projecten worden beoordeeld op vijf criteria: vermeden broeikasgasemissies; mate van innovatie; projectmaturiteit; schaalbaarheid; en kostenefficiëntie;
- Projecten worden ingedeeld in 5 categorieën. Aan elke categorie is een minimaal investeringsbedrag gekoppeld (zie ook de afbeelding hieronder).
- De deadline voor de huidige openstaande calls is 24 april 2025. Ingediende projecten moeten bovendien binnen 1 à 2 jaar financieel afgerond worden. Timing is dus heel belangrijk.

Link met Belgische (blauwe) economie
- Interessante ideeën die mogelijk in aanmerking komen voor Europese ondersteuning zijn pilots voor offshore floating solar en projecten rond repowering;
- Bij de laatste call werden 6 projecten rond windenergie geselecteerd (nieuwe rotorontwerpen, XXL torens, etc.). Daar zaten wel geen Belgische projecten bij;
- Bij de geselecteerde projecten in andere sectoren waren wel Belgische bedrijven betrokken. Het ging daarbij onder andere om ArcelorMittal, Electrabel, en Bekaert.
Ondersteuning
In België biedt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap ondersteuning aan voor Vlaamse bedrijven die willen intekenen op een van de calls van het Europees Innovatiefonds.
Wil je van dit aanbod gebruik maken? Neem contact op met VEKA.