Blue Alkalinity

Om de opwarming van de aarde te beperken, wordt er actief onderzoek gedaan naar manieren om koolstofdioxide uit de atmosfeer te verwijderen. In het project Blue Alkalinity bekijkt men de mogelijkheid om CO2 uit de lucht in de zee op te slaan door de alkaliniteit van het zeewater te verhogen.
Status
In uitvoering
Duur
jan 2024 - dec 2026
Type
DBC-project

Technologieën die zich richten op het actief verwijderen van koolstofdioxide (CO2) uit de atmosfeer (de zogenaamde CDR-technieken) worden actief onderzocht als strategie om de opwarming van de aarde te beperken. Er is een aanzienlijke hoeveelheid CDR nodig om klimaatstabilisatie te bereiken, en de vraag naar op CDR gebaseerde koolstofkredieten groeit snel. 

Een veelbelovende mariene CDR-techniek is oceaanalkalinisatie. Deze techniek heeft tot doel de mariene opslag van atmosferisch CO2 te stimuleren door de alkaliniteit van het zeewater te verhogen. Een belangrijk voordeel ten opzichte van andere CDR-technologieën is dat oceaanalkalinisatie de verzuring van de oceaan tegengaat en zo bijdraagt aan het herstel van mariene ecosystemen. 

Kustsedimenten leveren een aanzienlijke natuurlijke bijdrage aan het alkaliniteitsbudget van de oceaan. Binnen het Blue Alkalinity project zullen we onderzoeken hoe dit natuurlijke proces kan worden versterkt. Daartoe zullen we nieuwe, innovatieve technieken voor alkalinisatie van de kustoceaan (COA) onderzoeken en bekijken hoe deze kunnen worden geïntegreerd in lopende waterbouwkundige toepassingen.

Hoewel modelstudies de haalbaarheid van COA aantonen, is er geen gedetailleerde beoordeling van de CO2-vastleggingsefficiëntie of de milieueffecten, twee knelpunten voor de daadwerkelijke implementatie. In dit project combineren we experimenten en modellering om het potentieel van COA onder natuurlijke omstandigheden te onderzoeken. 

Daarnaast zullen we onderzoeken hoe COA kan worden geïntegreerd met bestaande technologie in lopende kustbeheerprogramma's, waardoor schaalbaarheid en snelle valorisatie mogelijk worden.

Partners: Universiteit Antwerpen, KU Leuven en Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)

Met de steun van: VLAIO 

Contactpersoon: Eveline Buyck 

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.