CORE
De Europese windenergiesector staat voor grote uitdagingen inzake markt, beleid en klimaatverandering. De Belgische spelers moeten daarbovenop ook rekening houden met de specifieke uitdagingen in de geplande Prinses Elisabeth zone (PE-zone). Het is voor windoperatoren dan ook van vitaal belang om over aangepaste modellen en methodes te beschikken.
Aandachtspunten hierbij zijn de veranderende klimaatomstandigheden, het zog-effect van naburige parken en factoren die de sleet van de componenten beïnvloeden. De resultaten van het project CORE moeten toelaten de juiste keuzes te maken bij zowel de herinrichting van bestaande windparken als bij het ontwerp van nieuwe parken.
Doelstellingen
In het CORE project zullen een modelleringsmethodologie, een prognosemethodologie en een optimalisatiemethodologie worden ontwikkeld die aan de hand van 5 pilot cases zullen worden gevaloriseerd:
- Optimalisatie van de layout in de PE-zone en de op te waarderen windparken (repowering) op basis van de te ontwikkelen controlestrategieën, rekening houdend met de zogeffecten en de Natura2000 randvoorwaarden;
- Optimalisatie van de jaarlijkse energieproductie (AEP) en de levensduur; en
- Bepalen van de impact op windturbulentie veroorzaakt door het PE-eiland en de wind-zee interactie in de eerste 20m boven zeeniveau.
Bijkomend wordt er een vermindering van de rekentijd met een factor 3 voor Large Eddy Simulation-modellen en een factor 20 voor conditiebewakingsmethoden beoogd.
Het CORE-project wenst een ook positieve impact hebben op het valoriseren van de doelen binnen de windenergiesector. Daarom zetten de partners in op:
- via API’s toegankelijke hoge betrouwbaarheidsmodellen;
- gemiddelde betrouwbaarheidsmodellen die design of O&M kunnen ondersteunen; en
- lagere betrouwbaarheidsmodellen die voldoende snel zijn om te kunnen dienen voor operationele support.
Partners: VUB, Universiteit Gent en VKI
Begeleidingsgroep: 3E, Parkwind, Otary, OceanWinds, SKF, MOW, Tractebel en Luminus
Met de steun van: VLAIO
Contactpersoon: Stefaan Mensaert