EnzyMares

Er is een grote vraag naar nieuwe, betere en meer veelzijdige enzymen. De zee kan een belangrijke bron van dergelijke enzymen zijn, maar onderzoek is erg duur en tijdrovend. Het project EnzyMares wil een toolbox ontwikkelen waarmee veelbelovende enzymen gemakkelijk geïdentificeerd kunnen worden.
Status
In uitvoering
Duur
sep 2021 - aug 2025
Type
Interclusterproject, Nationaal project

In diverse industriële sectoren (chemie, food, (aqua-)feed, landbouw, cosmetica, farma, neutraceuticals) wordt er gebruik gemaakt van enzymen. Het huidige beschikbare aanbod is niettemin beperkt, en er is een grote vraag naar nieuwe, betere en meer veelzijdige enzymen.

Het potentieel van alternatieve (waaronder mariene) enzymen wordt nauwelijks onderzocht, omdat dit veel tijd en geld kost voor de industrie. In het EnzyMares-project wil men nu inzetten op het screenen van mariene bronnen zoals bacterieën, micro-algen en diatomeeën.  

Dankzij recente moleculaire technologie is het mogelijk om in high-throughput potentiële enzymen grondig te screenen. Het verband leggen tussen deze genoomdata enerzijds en functionaliteiten van enzymen en reactiecondities anderzijds is echter een tijdrovend proces dat bovendien heel wat expertise vergt. 

Binnen EnzyMares zal een multidisciplinair consortium een toolbox te ontwikkelen waarmee de specifieke kenmerken van enzymen voorspeld kunnen worden op basis van een multi-omics benadering. Op die manier kunnen bedrijven de bioprospectiefase versnellen en nieuwe enzymen beschikbaar maken voor de markt.

Partners: Bio Base Europe Pilot PlantKU LeuvenUniversiteit GentVIB en VITO

Betrokken clusters: CatalistiDe Blauwe Cluster en Flanders' FOOD

Met de steun van: VLAIO 

Contactpersoon: Sofie Van Den Hende

Enzymares partners

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.