FOOS

Wind en golven veroorzaken structurele trillingen bij offshore constructies. Het dempersysteem hiervoor brengt actieve vermogenstrillingen teweeg die kunnen leiden tot netinstabiliteit. De partners in het project FOOS doen onderzoek naar dit fenomeen.
Status
In uitvoering
Duur
jan 2024 - dec 2026
Type
DBC-project

Offshore windturbines zijn uitgerust met een actief torendempersysteem (ATD) om de trillingen ten gevolge van wind- en golfbelastingen te weerstaan. Dit systeem leidt echter tot gedwongen actieve vermogenstrillingen bij de nieuwste generatie offshore windturbines. 

Deze actieve vermogensoscillaties kunnen een bedreiging vormen voor de stabiliteit van het net en de algehele betrouwbaarheid van het systeem.

Hoewel de huidige amplitude beperkt is, hebben bedrijven in de sector zorgen geuit over hun toename gezien de geplande groei van de offshore windcapaciteit. Dat heeft geleid tot de lancering van het project FOOS, wat staat voor FOrced OScillations.

De partners in het project zullen enerzijds datagedreven en fysische modellen ontwikkelen die meer inzicht moeten verschaffen in het fenomeen, en anderzijds nieuwe regelgeving en mitigerende maatregelen voorstellen. 

Het uiteindelijke doel is de veilige integratie van toekomstige (Belgische) offshore windenergie in het Europese elektriciteitsnet te verzekeren.

Partners: VUBKU LeuvenSirris; en Universiteit Gent

Begeleidingsgroep: Elia; Jan De Nul; ElicioOtaryParkwind; Vestas; Luminus; Siemens Gamesa; Siemens Energy; Yuso; en Zenobe.

Met de steun van: VLAIO 

Contactpersoon: Stefaan Mensaert 

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.