GAME

In het project GAME leggen experts van Universiteit Gent en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) hun kennis in heel uiteenlopende domeinen samen om het potentieel van Porphyra, een eetbaar roodwier, nader te bekijken.
Duur
jan 2024 - jun 2028
Type
Interclusterproject

Op naar duurzame innovatie in de Vlaamse blauwe bio-economie

Het interclusterproject GAME pakt knelpunten aan bij de teelt en valorisatie van het rode zeewier Porphyra in het Noordoost-Atlantische gebied. Geïnspireerd door de Green Deal, Farm to Fork en het EU4Algae-initiatief van de Europese Unie, erkennen de partners in dit project het onaangeboorde potentieel van Porphyra, dat wacht om ontdekt te worden.

Doelstellingen

Met een duurzame blauwe bio-economie voor ogen leggen de partners in het project een reis af langs drie strategische pijlers:

  1. Uitmuntendheid cultiveren: 

    We beginnen onze reis in de aquacultuursector met de selectie en teelt van Porphyra-soorten uit de Noordzee. Door gebruik te maken van hun opmerkelijke genetische en biochemische diversiteit streven we ernaar de kennislacunes in hun complexe levenscyclus aan te pakken. 

    Ons doel is om levenscyclusexperimenten te combineren met de modernste genomica-instrumenten voor adequate stamselectie. Bovendien wordt de biochemische samenstelling van Porphyra beïnvloed door omgevingsfactoren. 

    GAME wil meer inizicht in de rol van deze factoren verwerven om zo teeltprotocollen te ontwikkelen die ervoor zorgen dat we het hele jaar door over Porphyra-biomassa beschikken, afgestemd op verschillende toepassingen binnen de Blauwe Bio-economie.
     

  2. Het rode goud verwerken:  

    We zetten onze reis verder in de bioraffinaderijsector en verdiepen ons in naoogstbehandelingen en extractietechnieken in de groene chemie. Dit garandeert niet alleen een duurzaam herstel van bioactieve stoffen, maar stelt ons ook in staat om nieuwe mogelijke toepassingen te identificeren.

    Het laatste deel van onze reis leidt ons naar de nutraceutische en agrochemische sector, waar we de diepgaande impact van deze verbindingen onderzoeken, de geheimen van hun voordelen ontsluiten en de weg vrijmaken voor baanbrekende toepassingen.
     

  3. Samen met partners op weg gaan: 

    Bij het nastreven van deze doelstellingen wordt de richting van ons schip bepaald door de expertise en visie van de strategische begeleidingsgroep (Strategic Advisory Board of SAB), een dynamische groep van marktleiders en vernieuwers.

    Samen met het business development team stippelen we een koers uit om ons een weg te banen door de complexiteit van intellectueel eigendom en strategische samenwerkingen. We zorgen ervoor dat onze ontdekkingen gecommercialiseerd kunnen worden en inspiratie bieden voor nieuwe toepassingen.

Bouw mee aan een duurzame toekomst

We staan aan het roer van een overgang naar duurzaamheid en innovatie, en nodigen visionairs, pioniers en stakeholders uit om met ons mee te gaan op deze reis. Jouw expertise, inzicht en passie vormen het kompas dat ons naar een groenere, duurzamere toekomst zal leiden.

Verdiep je in het GAME-project en maak deel uit van een beweging die nieuwe horizonten van innovatie wil opzoeken in de blauwe bio-economie. Neem contact met ons op en ontdek een zee aan kansen voor jouw organisatie of bedrijf. 

Partners: Universiteit Gent en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ)

Betrokken clusters: De Blauwe Cluster en Catalisti.

Met de steun van: VLAIO 

Contactpersoon: Jurgen Adriaen 

GAME partner logos

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.