LANICE
Alle foto's © ILVO
In welke mate is de kokerbouwende schelpkokerworm in kuststroken te beschouwen als een mogelijke ecosysteemingenieur die het sediment stabiliseert en de biodiversiteit verhoogt? Dat is de onderzoeksvraag in het Coastbusters-project LANICE, waarin men ten behoeve van kustverdediging, natuurherstel, bouwwerken op zee en natuurgebaseerde toepassingen (NID), innovatieve technieken verkent als aanvulling op gekende methodes.
Klimaatverandering heeft verschillende effecten op mariene sedimenten (bijv. verhoogde erosie). Deze verandering zet aan tot het creëren van duurzame kustbeheerssystemen met een bijzondere nadruk op natuurgebaseerde oplossingen. In dit project wordt specifiek onderzocht of de schelpkokerworm (Lanice conchilega), een mariene soort die voorkomt in zacht sediment , hiervoor dienst kan doen.
Doelstellingen
Een belangrijke vaststelling is dat je Lanice conchilega niet zomaar kan planten zoals je bijvoorbeeld wel kan doen met mangrove of zeegrassen. We onderzoeken daarom hoe de larven van de schelpkokerworm aangetrokken kunnen worden via een artificieel substraat tot het doelgebied waar we concentraties wensen te ontwikkelen.
We brengen de invloed in kaart van een groot aantal substraatkarakteristieken (type materiaal, dikte, maaswijdte) op de lokale stroomsnelheid, het invangen van deeltjes en de vestiging van larven. Dit gebeurt in het laboratorium, in de stroomgoot en door middel van veldexperimenten op drie onderzoekslocaties in het intergetijdengebied.
We willen ook nagaan of concentraties schelpkokerwormen een effect hebben op de stroming en sedimentatie. De invloed van de concentraties op de stroomsnelheid, het golfklimaat en de resulterende sedimentatie-/erosieprocessen meten we uit in het veld. Aan de hand van deze resultaten stellen we een model op om de invloed op de sedimentbalans in een doelgebied te evalueren.
Vervolg
De kennis die zal voortkomen uit dit project zal ook duidelijkheid brengen over de eventuele opschaalbaarheid. Het project mikt op termijn op een efficiënte implementatie van mariene soorten uit zacht sediment, met de schelpkokerworm als testorganisme, in natuurgebaseerde ontwerpen van mariene infrastructuurprojecten waar sediment moet worden gestabiliseerd en waar biodiversiteitsverrijking wenselijk is.
Dergelijke projecten dragen bij aan een allesomvattende aanpak voor bescherming en herstel van een gezond en veerkrachtig ecosysteem. De bedrijfswereld en de overheid (bv. kustverdediging, natuurherstel, natuurgebaseerde toepassingen & offshore constructies) zijn partner en stakeholder in deze ontwikkelingen.