ODIN

Er is heel wat kennis nodig om de complexiteit van hybride en onderling afhankelijke digitale energiesystemen te navigeren. ODIN streeft ernaar om systeemprocessen en -diensten beter op elkaar af te stemmen door fundamentele stappen te zetten op het gebied van digitalisering.
Status
In uitvoering
Duur
mrt 2024 - feb 2027
Type
Interclusterproject, Nationaal project

Om de Europese en Belgische energiedoelstellingen te behalen, moet offshore windenergie sneller ingezet worden. Deze nieuwe windparken vereisen een nieuw offshore elektrisch netwerk, en door de hoge kosten daarvan is het noodzakelijk om nieuwe netconcepten, technologieën en netwerkdiensten te verkennen. 

Digitale technologieën kunnen ons in staat stellen om diverse energieactiva in een hybride systeem te integreren, de besturing daarvan te vergemakkelijken en zo de beschikbare energieflexibiliteit te vergroten.  Aangezien hybride energiesystemen een integraal onderdeel zijn van het offshore net, is hun goede werking van cruciaal belang voor de betrouwbaarheid van het gehele netwerk. 

Hybride energiesystemen kunnen inderdaad grootschalige energieopslag combineren met productie uit windparken om aldus hun economische werking te verbeteren. Daarom is offshore digitalisering en hybride energie-integratie (ODIN) cruciaal voor het verlagen van de totale energiekosten.  

Doelstellingen

Het ODIN-project richt zich op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen door middel van offshore digitalisering en hybride energie-integratie. Door hybride energiesystemen te combineren met grootschalige energieopslag, zoals waterstofproductie, floating offshore PV en batterijopslag, streven de partners ernaar de kosten van de ontwikkeling en exploitatie van windparken te verlagen.

Belangrijke doelstellingen van het project zijn onder meer het versnellen van de inzet van offshore energie door automatisering van testen, het verzekeren van systeembetrouwbaarheid door middel van geavanceerd assetbeheer, en het verhogen van de economische return door meer flexibiliteit aan het net te bieden.

Het ODIN-project zal niet alleen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van offshore windenergie, maar ook aan het versterken van de Europese en Belgische positie als voorlopers op het gebied van duurzame energie.

Partners: EnergyVille/KU Leuven; Tractebel; e-Bo Enterprises; ENGIE Laborelec; Siemens; en Parkwind

Betrokken clusters: De Blauwe Cluster en Flux50

Met de steun van: VLAIO 

Contactpersoon: Stefaan Mensaert

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.