OPAL

Een goede planning opstellen voor het onderhoud van windmolenparken is niet evident, want de specifieke weersomstandigheden op zee zorgen ervoor dat de windturbines niet altijd toegankelijk zijn. Binnen het project OPAL wil men meer inzicht verwerven in de omgevingsfactoren om zo een nieuwe planningstool te ontwikkelen.
Status
Afgelopen
Duur
apr 2021 - mrt 2023
Type
DBC-project

Het project OPAL heeft tot doel om tot een betere planning van de onderhoudswerken te komen door meer inzicht in de omgevingsfactoren te verwerven. Die informatie kunnen de partners dan gebruiken om boottochten naar de windmolens beter te organiseren en onderhoudspersoneel efficiënter in te zetten.

In dit onderzoeksproject wordt een algoritme ontwikkeld waarmee voorspeld kan worden wanneer offshore structuren toegankelijk zullen zijn. Daarbij wordt er rekening gehouden met elementen zoals het weer, het type vaartuig, het profiel van de kapitein, de topologie van het windpark, de landingslocatie en de vaarroutes.

Aan de hand van deze toegankelijkheidsgegevens zal een nieuwe geoptimaliseerde planningstool ontwikkeld worden voor de offshore onderhoudswerkzaamheden en zullen de partners een beter beeld krijgen van de vereisten waaraan vaartuigen voor personeelsvervoer moeten voldoen.

Het uiteindelijke doel van het project bestaat erin de operationele kosten van de uitbating van een windmolenpark te verminderen en zo de competitieve positie van de consortiumpartners te versterken.

Partners: e-Bo Enterprises, MULTI.engineeringGEOxyz en dotOcean.

Met de steun van: VLAIO

Contactpersoon: Stefaan Mensaert

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.