Reefcovery
Bij grote infrastructuurprojecten op zee wordt in toenemende mate gevraagd om rekening te houden met de natuur en natuurlijke elementen op te nemen in hun ontwerp.
Hier is potentieel een belangrijke rol weggelegd voor de Europese platte oester, die riffen bouwt waar een brede waaier aan mariene soorten onderdak, voedsel en een broedplaats vinden.
De oesterriffen in de Noordzee zijn echter grotendeels verdwenen. Als we deze riffen willen inschakelen voor meer natuurlijke oplossingen aan, op en in zee, moeten we eerst inzetten op hun herstel.
Doel van het project
Reefcovery zal nieuwe kennis opleveren die ons in staat zal stellen om grootschalige mariene infrastructuur op zee en langs de kust op een natuurinclusieve manier te onwerpen met behulp van de Europese platte oester.
Dit project streeft ernaar om tot verschillende ontwerpen te komen die wetenschappelijk onderbouwd zijn en op industriële schaal toegepast kunnen worden in toekomstige mariene projecten.
De partners zullen daarom onderzoek doen naar:
- Succesvolle kolonisatie en vermindering van het sterftecijfer van oesterbroed voor nieuw gecreëerde oesterriffen;
- Faciliteren van grootschalige ingrepen met het oog op het herstel van oesterbanken;
- Integratie van oesterriffen in mariene infrastructuur die ook als kunstmatig rif kan functioneren.
Het doel van Reefcovery is dan ook de omstandigheden te onderzoeken die nodig zijn om tot nieuwe grootschalige oesterriffen te komen die zichzelf in stand kunnen houden.
Partners: Jan De Nul; DEME; ResourceFull; en Universiteit Gent.
Met financiële steun van: VLAIO
Contactpersoon: Kristien Veys