UNITED

De beschikbare ruimte op zee is beperkt. Om die ruimte optimaal te benutten, is het belangrijk om verschillende activiteiten op dezelfde plaats te combineren. Dat noemen we multi-use of meervoudig ruimtegebruik. Het Horizon 2020-project UNITED zet hier sterk op in.
Status
Afgelopen
Duur
jan 2020 - dec 2023
Type
DBC als observer, Internationaal project

Het UNITED-project wil het meervoudig gebruik van de oceanen bevorderen door demonstratieprojecten op touw te zetten. Daarbij worden heel wat technische, regelgevende, economische, sociale en milieueisen en -effecten grondig onderzocht. 

In België loopt er een pilootproject rond de kweek van platte oesters (O. edulis) en suikerwier (S. latissima) in het offshore windpark Belwind. Er wordt gebruik gemaakt van hangcultuursystemen die aangepast zijn aan de ruwe zee en commercieel toepasbaar zijn. De installatie wordt momenteel gestest in de Westdiepzone.

Verder wordt bekeken of de erosiebeschermlaag van windturbines als rif kan dienen voor jonge oesters. Hierbij kan aquacultuur op korte termijn de oesters aanleveren om de herstelinspanningen te ondersteunen en kunnen de ontwikkelde oesterriffen op termijn oesterlarven aanleveren om de sector te voorzien van lokaal pootgoed.

Voorstelling van het UNITED-project

Het herstel van platte oesterriffen is niet alleen een Belgische maar ook een Europese  uitdaging. Zeewier daarentegen wordt zowel offshore als nearshore (Westdiep) gekweekt om nutritionele en groeikarakteristieken, inzaaitechnieken en herkomsten van plantmateriaal te kunnen vergelijken.

De integratie van energieproductie, voedselproductie en restoratie zoals beoogd in het Belgische pilootproject is een mooi voorbeeld van meervoudig gebruik van ruimte, infrastructuur en mankracht op zee.

Partners: Acteon (Frankrijk); Oceans of EnergyStichting DeltaresStichting NoordzeeboerderijThe Seaweed Company, TNO, Ventolines en Wageningen University & Research (Nederland); 4H-JENA Engineering GmbHEcologic Institute, Forschungs- und Entwicklungszentrum Fachhochschule Kiel GmbH, Kieler Meeresfarm GmbH en SUBMARINER Network for Blue Growth (Duitsland); Kastelorizo AquaculturePlanet Blue Dive Center en WINGS (Griekenland); BreviscoColruyt GroupJan De Nul GroupKoninklijk Belgisch Instituut voor NatuurwetenschappenParkwind en Universiteit Gent (België); SPOK Consultants en Syddansk Universitet (Denemarken); en Hidromod (Portugal).

Met de steun van: de Europese Unie via kaderprogramma Horizon 2020

De Blauwe Cluster zetelt in de advisory board van het project.

Contactpersoon: Annelies Declercq (Universiteit Gent)

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.