WIN-CE
Windenergie is een belangrijke en kostenefficiënte pijler van de Europese energiemix. Windturbines verdienen hun energie snel terug en gaan lang mee, maar veel installaties moeten in de nabije toekomst ontmanteld worden, en een efficiënte recyclage is daarbij essentieel.
Hoewel 80-90% van een turbine (vooral staal) gerecycleerd wordt, blijft de recyclage van de bladen (10-20%) een uitdaging. Die bestaan uit glasvezelcomposieten en komen grotendeels op het stort terecht, worden verbrand of gebruikt in cement, wat hoge kosten en milieuschade met zich meebrengt. Hergebruik en recyclage zijn beperkt, en nieuwe methoden zoals solvolyse en pyrolyse bevinden zich nog in de ontwikkelingsfase.
Er is daarom dringend behoefte aan innovatieve oplossingen om composieten hoogwaardig te recycleren. Een circulaire waardeketen is cruciaal om een duurzame groei van windenergie niet te belemmeren.
Doel van het project
De partners in WIN-CE doen onderzoek naar een innovatief chemisch recyclageproces voor windturbinebladen aan het einde van hun levensduur, en streven ernaar dit te koppelen aan een volledige valorisatie van de glasvezels en de organische harsmatrix.
Het proces zal bestaan uit twee stappen:
- Milde solvolyse voor een efficiënte scheiding van glasvezels en organische harsmatrix; en
- Selectieve katalytische ammono-/aminolyse om het harsproduct om te zetten in waardevolle aromatische di- en triaminen.
Innovatieve elementen
Het onderzoek zal nieuwe en innovatieve concepten rond katalyse en procesintensivering omvatten om de productiviteit bij lagere temperaturen te verhogen. Zo kunnen de intrinsieke functionele eigenschappen van de vezels maximaal behouden worden, wat hergebruik met een hogere toegevoegde waarde garandeert.
Voor het eerst is deze unieke benadering ook gericht op het co-valoriseren van de matrix als amine harder, de meest waardevolle component in bladcomposietproductie. De schaalbaarheid, duurzaamheid en technisch-economische indicatoren zullen geëvalueerd en gebruikt worden om het proces te sturen. De meest belovende opwerkings- en valorisatieroutes naar composieten zullen ook worden geïdentificeerd.
Partners: VITO, KU Leuven en Sirris
Betrokken clusters: Catalisti en De Blauwe Cluster
Begeleidingsgroep: Deceuninck, Elicio, Engie Laborelec, European Owens Corning Fiberglass, Indupol, Luminus, M BRUIJN Consult / Composite Minds, MEAM, Otary RS, OVAM, Parkwind, Polysto Group, Port of Antwerp-Bruges, Port Oostende, Reprocover, Sicoplan, TripleHelix, Vosschemie en Westlake Epoxy
Met de ondersteuning van: VLAIO
Contactpersoon: Stefaan Mensaert