Bio-bouwers voor een veerkrachtigere kust

Kunnen mosselriffen ons helpen om onze kust weerbaarder te maken? De Coastbusters-partners zochten het uit en stelden hun bevindingen voor tijdens de Coastbusters Day. Het eindverslag van het project is nu ook online beschikbaar.
Nieuws
16 oktober 2023
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Gedurende zes jaar hebben de partners in het Coastbusters-project onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om mosselriffen in te zetten om onze kust beter te beschermen. Nu ligt er eindelijk een veelbelovend concept op tafel.

Mosselshaker

Eén van de innovatieve elementen in het concept is de zogenaamde mosselshaker. Dit is in essentie een ondergedompelde boei met touwen waar mosselen op groeien. Na verloop van tijd schudt de shaker de mosselen van zich af, waardoor op de bodem een biogeen mosselrif ontstaat. 

Milieuwinsten

Uit de monitoring van de onderzoekssites blijkt dat mosselriffen veel extra marien leven aantrekken en dus een positieve impact hebben op de biodiversiteit. Daarnaast filteren mosselen hun voedingsstoffen uit het water, waardoor het zeewater iets properder wordt. 

© Coastbusters / ILVO / VLIZ / De Blauwe Cluster

Meerwaardecreatie

Het nieuwe concept is uniek in de wereld en een mooi staaltje van Vlaamse innovatie. Aangezien mosselen bijna overal ter wereld voorkomen, kunnen mosselriffen universeel ingezet worden als een meer natuurlijke vorm van kustbescherming.  

Partners

Coastbusters is een innovatieproject van De Blauwe Cluster met als partners Jan De Nul, DEME, Sioen, ILVO en VLIZ. Het project kan rekenen op financiële ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid via VLAIO.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.