De Blauwe Cluster lanceert roadmap rond maritieme beveiliging

Wist je dat Port of Antwerp-Bruges de 2de grootste haven in Europa is, of dat België 10% van zijn energie op zee opwekt? Een goede bescherming van onze kritieke maritieme infrastructuur is dus cruciaal. De Blauwe Cluster zet daarop in met een nieuwe roadmap.
Nieuws
25 februari 2025
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Een veilige Noordzee is van cruciaal belang voor de Belgische en bredere Europese economie. Havens spelen een sleutelrol in de import en export van goederen. Offshore windmolens staan dan weer voor een aanzienlijk aandeel van onze stroomvoorziening in. Op de bodem van de Noordzee liggen duizenden kilometers aan kabels en pijpleidingen.

De huidige geopolitieke spanningen vormen één van de grootste uitdagingen voor de veiligheid van onze kritieke infrastructuur aan, op en in zee. Om deze maritieme infrastructuur beter te beveiligen wil De Blauwe Cluster ook hierrond samenwerking en innovatie stimuleren. 

Op basis van heel wat input vanuit de industrie, overheid en kennisinstellingen heeft De Blauwe Cluster daarom besloten om actief in te zetten op een betere maritieme beveiliging. We hebben daarbij een aantal prioriteiten gebundeld in een nieuwe roadmap. We stellen deze roadmap hieronder graag even beknopt aan je voor.

Pijlers

Onze nieuwe roadmap rond maritieme beveiliging is opgebouwd rond drie centrale pijlers:

  • Deter (afschrikken): de toegang tot onze kritieke maritieme infrastructuur ontmoedigen;
  • Detect & identify (detecteren en identificeren): verdachte patronen en anomalieën onderzoeken en het aantal valse alarmen verminderen binnen duidelijk aangegeven grenzen;
  • Respond (reageren): de tijd tussen detecteren en reageren tot een minimum beperken, en een snelle en adequate reactie garanderen bij incidenten.

Meer weten over deze centrale pijlers? Bekijk de afbeelding hieronder.

Maritime security roadmap

Hoe kunnen we je helpen?

Met onze nieuwe roadmap willen we diverse spelers op vlak van maritieme beveiliging samenbrengen en hen ondersteunen om uitdagende innovatieprojecten op te zetten. Het uiteindelijke doel is zo tot oplossingen en maatregelen te komen die ons in staat stellen om de digitale en fysieke infrastructuur op zee en in onze havens te beschermen.

Heb je een idee voor een innovatief project dat aansluit op onze roadmap rond maritieme beveiliging? Dan kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor financiële ondersteuning via VLAIO. Onze huidige projectoproep staat nog open tot en met 27 maart; de volgende call staat voor medio augustus gepland. Neem contact met ons op voor meer info.

Ben je nog op zoek naar potentiële partners voor jouw innovatieproject? Dan kunnen we je zeker op weg helpen om de juiste partij te vinden. Stuur ons een mailtje en we brengen je graag in contact.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.