Hoe kun je stakeholders engageren in de blauwe economie?

In oktober organiseerden de partners in het PREP4BLUE-project een workshop rond methodologieën op het vlak van stakeholder engagement. Een rapport met de belangrijkste resultaten alsook een videoverslag van het event zijn nu beschikbaar.
Nieuws
23 januari 2024
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Binnen het project PREP4BLUE wordt een multidisciplinaire benadering ontwikkeld waarbij de industrie, overheden, burgers, de academische wereld en verenigingen worden betrokken bij de realisatie van de Mission Restore our Ocean and Waters by 2030 (MO). 

Tijdens de workshop van 17 oktober 2023 in Brussel kwamen  drie onderwerpen aan bod: 

  • Problemen, kansen en tips voor stakeholder engagement voor de Mission Ocean;
  • Hoe stakeholder engagement versterken binnen regionale beleidslijnen; en
  • Tools ontwikkelen om methodologieën op vlak van stakeholder engagement te beoordelen. 

Een beknopt rapport met de belangrijkste bevindingen en een videoverslag van deze workshop vind je hieronder. Wil je graag hier meer over weten? Download dan het volledige rapport of bekijk het videoverslag

Beknopt verslag van de workshop

Tijdens de workshop werd het begrip engagement nauwkeurig omschreven en werden verschillende ontbrekende schakels geïdentificeerd. Enkele sleutelbegrippen daarbij zijn: verwachtingsmanagement, vermijden van complexiteit, ethische kwesties, zelfplanning, reeds bestaande relaties. 

Om stakeholders met succes te engageren, is het niet altijd nodig om ingebed te zijn op het terrein. Het is duidelijk dat er verschillende niveaus van stakeholder engagement zijn die ervoor kunnen zorgen dat een project een succes wordt. 

Op het podium gingen verschillende gerenommeerde experts dieper in op lopende en geplande projecten op het gebied van biodiversiteit, preventie en beperking van zeevervuiling, en grootschalige maritieme infrastructuur. 

We hebben meer dialoog nodig, collaboratief bestuur, adaptief beheer, platforms voor het delen van gegevens, transparantie. We hebben precieze criteria nodig voor de legitimiteit van de inclusie van een belang, en voor de rechten en plichten van belanghebbenden.

Videoverslag PREP4BLUE-workshop

Tijdens het tweede deel van de dag werden enkele uitdagingen op het gebied van regionale slimme specialisatiestrategieën belicht. 

We bespraken wat werkte in het Entrepreneurial Discovery Process: de versterkte betrokkenheid van belanghebbenden bij zowel het innovatiebeleid als de regionale/nationale financieringsstrategieën (ESIF) en hoe het innovatiebeleid meer op feiten gebaseerd kan worden gemaakt. 

Een holistische benadering van de onderzoeks- en innovatieresultaten is daarbij van cruciaal belang. Daarnaast is het essentieel dat maatschappelijke uitdagingen op lange termijn worden aangepakt en procescontinuïteit wordt verzekerd.

Enkele foto's van het event

Ten slotte hadden alle aanwezigen de mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen bij een hapje en een drankje in een indrukwekkende art déco setting.

De Blauwe Cluster wil graag iedereen hartelijk bedanken voor hun constructieve bijdrage aan de workshop, in het bijzonder onze gerenommeerde sprekers:

  • Astrid Burhoi (regio Västra Götaland);
  • Nicolas Dourlens (regio Occitanië);
  • Marisa Fernandez (CETMAR); 
  • Fransesco Mollica (Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie); 
  • Francisco Pinto (Regionaal Directoraat voor Wetenschap en Technologie);
  • Matt Smith (co-auteur van BiodivERsA); en
  • Timothy Vanagt (ORG Permanent Modernity). 

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.