Juridische barrières voor duurzaam zandgebruik in kustverdediging

Het belang van een op de natuur gebaseerde kustverdediging, bijvoorbeeld met zandduinen, is onmiskenbaar, maar de wetgeving bemoeilijkt de implementatie ervan. Het is daarom belangrijk om te kijken naar diverse strategieën en beleidsmaatregelen om deze barrières te overwinnen.
Nieuws
14 januari 2025
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Uit onderzoek is gebleken dat er aanzienlijke verschillen in de regelgeving rond zandgebruik bestaan. Dit onderstreept de noodzaak van geharmoniseerde richtlijnen waarmee zandvoorraden op duurzame wijze over de grenzen heen kunnen worden beheerd.

Belangrijkste inzichten

  • Inconsistente regelgeving: er zijn grote verschillen in de milieuwetgeving rond zandgebruik voor offshore- en onshore-activiteiten. Het storten van zand op zee wordt geregeld door het OSPAR-verdrag, terwijl onshore zandwinning onder de nationale regelgeving valt, zoals de Belgische VLAREM-wetgeving. Dit compliceert grensoverschrijdende projecten en creëert obstakels voor duurzame kustbescherming.
  • Harmoniseren voor efficiëntie: Uiteenlopende wettelijke vereisten beperken de grootschalige implementatie van op de natuur gebaseerde oplossingen. Geharmoniseerde richtlijnen in alle EU-regio's zouden het eenvoudiger maken om grensoverschrijdende activiteiten op te zetten en op de natuur gebaseerde oplossingen zoals zandduinen te realiseren.
  • De weg voorwaarts: Onderzoekers pleiten voor een gecentraliseerd EU-orgaan dat normen voor zandgebruik vaststelt en consistentie tussen landen waarborgt. Dit zou de activiteiten vergemakkelijken, knelpunten in de regelgeving wegwerken en een basis bieden voor milieubescherming over de grenzen heen.
Noordzee strand duinen

Benadering

Door regelgevende kaders op elkaar af te stemmen en richtlijnen voor samenwerking op te stellen, kunnen we tot een coherente aanpak komen om zandbronnen te beheren. Een eenduidig wetgevend kader kan de inspanningen om de kust te beschermen versterken, en de ecologische en juridische obstakels voor de uitvoering van projecten wegnemen. 

Samenwerking tussen onderzoekers, overheden en bedrijven is van cruciaal belang om van op de natuur gebaseerde oplossingen een realistische, effectieve optie voor veerkrachtige kustlijnen te maken. Dergelijke oplossingen zullen zowel gemeenschappen, ecosystemen als toekomstige generaties ten goede komen.

Maak kennis met het project SUSANA

Bij De Blauwe Cluster lopen er verschillende projecten die zich inzetten voor duurzaam zandgebruik. Een voorbeeldje daarvan is het SUSANA-project (Sustainable use of sand in nature-based solutions).

SUSANA zet in op meer natuurlijke oplossingen om onze kust te beschermen. Daarbij streven de partners in het project ernaar om een model te ontwikkelen dat ons in staat stelt de voor- en nadelen van dergelijke oplossingen af te wegen.

Dit project is een initiatief van Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Katholieke Universiteit Leuven, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.