Nieuw rapport rond hernieuwbare offshore energie in de EU

De Europese Unie wil haar elektriciteit tegen 2050 voor 50% uit hernieuwbare energie halen. Wat zijn de kansen en welke uitdagingen brengt dit met zich mee? Ontdek het in een nieuw rapport gepubliceerd in het kader van ELBE EUROCLUSTER.
Nieuws
18 december 2023
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Europa beschikt over heel wat potentieel op vlak van hernieuwbare offshore energie. Daarbij denken we niet alleen aan windenergie, maar ook aan golfenergie en getijdenenergie. Deze energiebronnen kunnen de Europese Unie in aanzienlijke mate helpen om de energiebevoorrading zeker te stellen.

De partners in het project ELBE EUROCLUSTER besloten daarom om te onderzoeken wat de belangrijkste uitdagingen voor bedrijven in de sector zijn en mogelijke oplossingen te formuleren. Hun bevindingen vind je in het OFFSHORE RENEWABLE ENERGY: Resilience Preparedness Report.

Conclusies van het rapport

Om offshore energie verder te ontwikkelen, moeten bedrijven in de sector nog heel wat uitdagingen overwinnen. Het gaat daarbij onder andere om technologische moeilijkheden, problemen bij de commercialisatie en met de leveranciersketen, en een tekort aan financiële ondersteuning.  

Daaruit volgt dat er een accute nood is aan specifieke steunmaatregelen op Europees en/of nationaal niveau om deze bedrijven in staat te stellen om de voorziene doelstellingen te realiseren. In het kader van dit rapport werden diverse relevante maatregelen geïdentificeerd. De belangrijkste van deze maatregelen zijn:

  • Beter toegankelijke financiële incentives en financieringsmechanismen; 
  • Betere kennis en vaardigheden op vlak van resilience;
  • Meer internationale samenwerking en netwerking; en
  • Meer investeringen in O&O en technologische ontwikkelingen.
ELBE Eurocluster companies
Overzicht van bedrijven binnen het netwerk van ELBE EUROCLUSTER

Methodologie

Het rapport werd opgesteld door RISE AB Research Institutes of Sweden op basis van een studie van de bestaande literatuur, een online bevraging van ELBE Eurocluster en contacten met Europese ondersteunende netwerken, het European Cluster Collaboration Platform en het Enterprise Europe Network.

De online bevraging leverde input op van 47 bedrijven uit Spanje, Polen, Denemarken, België, Frankrijk, Noorwegen en Zweden. Tussen deze bedrijven zaten 3 leden van De Blauwe Cluster, met name 24SEA; Cspect; en DECO Subsea.

Over ELBE Eurocluster

De ELBE Alliance werd in 2016 opgericht om de internationalisering en de ontwikkeling van de toeleveringsketen tussen Europese hernieuwbare offshore energieclusters te ondersteunen. 

In 2022 werd de Alliance een door de EU gefinancierde Eurocluster die de samenwerking tussen offshore energieclusters uit 8 landen ondersteunt: Spanje, Noorwegen, Frankrijk, België, Zweden, Denemarken, Polen en het VK. 

Met ongeveer 1000 leden, 12 test- en demolocaties en 72 technologieontwikkelaars op het gebied van offshore wind-, golf- en getijdenenergie is het een van de toonaangevende Europese clusters op vlak van blauwe energie.

ELBE Eurocluster

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.