Nieuwe tools om onderhoud windmolens beter in te plannen

Om het onderhoud van windmolenparken goed in te plannen, moet met diverse parameters rekening gehouden worden. Otary wil dit proces efficiënter maken en automatiseren. Het bedrijf werkt daarom aan enkele nieuwe tools samen met softwareontwikkelaar Coteng.
Nieuws
07 november 2024
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Beslissingstool voor onderhoud offshore windturbines

Het onderhoud van windmolenparken wordt momenteel manueel ingepland in een spreadsheet. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende factoren, zoals de beschikbaarheid van personeel en materiaal, het weer en de af te leggen afstand. 

Recent heeft Otary een AI-model ontwikkeld dat op basis van de weersvoorspelling de verwachte energieproductie op een bepaald tijdstip per windturbine voorspelt. Die productie verschilt namelijk per windturbine door de positionering en de windrichting.

Op vraag van Otary ontwikkelt Coteng nu een planningstool op maat die ervoor zorgt dat de meeste processen en berekeningen worden geautomatiseerd en het verlies aan elektriciteitsproductie meeneemt bij het zoeken naar een evenwicht tussen de verschillende factoren.  

Het uiteindelijke doel is tot een werkbare dynamische tool voor de planner te komen die alle data combineert, berekeningen automatiseert en actualiseert van zodra nieuwe data beschikbaar zijn.

Digital twin

In eerste instantie wordt op relatief korte termijn (3 à 4 maand) een proof of concept opgezet. Op die manier kan de gebruikservaring geëvalueerd worden om de volgende stappen uit te werken.

Coteng ontwerpt een webapplicatie die gegevens uit meerdere bronnen verzamelt en presenteert in een gebruiksvriendelijke interface waarmee de planner diverse scenario’s kan simuleren of een optimalisatieproces kan starten. Het hart van de applicatie is een digital twin van het windpark die de output per windturbine simuleert op basis van alle parameters die door de planner zijn ingesteld.

Op basis van de weersvoorspellingen en de voorspelde productie wordt aan de hand van verschillende parameters bepaald welke windturbines de specifieke onderhoudstaak kunnen ondergaan. De tool geef daarbij visueel weer aan welke windturbines kan gewerkt worden en aan welke niet. De tool wordt 4 x per dag (om de 6 uur) met accurate info gevoed.

otary Coteng

Optimalisatietool voor onderhoud offshore windturbines

Prioritaire versus routine onderhoudswerkzaamheden

Otary wil zijn offshore windturbines onderhouden volgens een optimaal goed werkend systeem. Aan een windturbine zijn namelijk heel wat verschillende onderhoudswerkzaamheden nodig. Wat op een bepaalde dag mogelijk is, hangt ook af van de beschikbare profielen op een schip. 

Sommige werkzaamheden worden slechts jaarlijks of sporadisch uitgevoerd, andere zijn prioritair. Een werkdag is opgebouwd met prioritaire taken en wordt aangevuld met overige taken. 

Otary vraagt een planningstool die deze twee soorten werkzaamheden aan een bepaald team toewijst volgens een goed gedefinieerde logica en rekening houdende met verschillende parameters.

Onderhoudstaken optimaliseren met digitale tool

Coteng bouwt een tool om de onderhoudswerkzaamheden te plannen. De tool definieert het beschikbare team met het juiste profiel op een bepaald schip. Zij worden gelinkt aan een bepaalde dringende taak (= MOET-taak). De werkdag wordt verder ingevuld met minder dringende werkzaamheden (= MAG-taak). 

Deze optimalisatietool gebruikt de gegevens die gegenereerd worden door de beslissingstool (zie hoger). Dit wil zeggen dat de onderhoudswerken enkel op die windturbines worden uitgevoerd die passen in het door de planner gevraagde evenwicht tussen de verschillende parameters. 

Verder wordt bij het plannen onder andere rekening gehouden met de reistijd naar het park, de voorziene duurtijd van de werkzaamheden, de laadtijd van het materiaal, enzovoort.

Efficiëntie vergroten

De combinatie van meerdere factoren in dezelfde tool zorgt voor een groot gebruiksgemak. In één oogopslag kan de planner overzichtelijke en accurate informatie raadplegen om beslissingen te nemen. Wanneer nieuwe data beschikbaar komen, worden plannen en berekeningen automatisch geactualiseerd. 

De resultaten worden na een inwerkperiode van 6 maand gemeten en geëvalueerd. Deze tools werden binnen een periode van 6 maanden volledig ontwikkeld, van concept tot werkend model in productie. 

Na evaluatie van de gebruikservaring over een langere periode kunnen de tools verder uitgebouwd worden met extra functionaliteiten.

Context

Dit project maakt deel uit van het ELBE Eurocluster-project (GA- 101074230), dat financiering heeft ontvangen van het COSME-programma van EISMEA (oproep SMP-COSME-2021-CLUSTER).

Gefinancierd door de Europese Unie. Opvattingen en meningen zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van de Europese Unie of EISMEA. Noch de Europese Unie, noch de subsidie verlenende instantie kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.