Op naar een duidelijk beleid voor zonnepanelen in offshore windparken

Onlangs vond de eerste workshop van het SWiM-project plaats in Brussel. Dit project gaat na hoe offshore zonnepanelen geïntegreerd kunnen worden in bestaande en nieuwe windparken in het Belgische gedeelte van de Noordzee. De focus van deze workshop lag op beleidsintegratie.
Nieuws
01 april 2025
Delen
LinkedInTwitterFacebook

De eerste workshop binnen het SWIM-project bracht beleidsmakers, experts uit de industrie en onderzoekers bijeen om de belangrijkste uitdagingen en kansen op het gebied van regelgeving, aanbestedingen en milieuvergunningscriteria te bespreken. De heel diverse groep van experts vormde een uitstekende basis om deze uitdagingen te bespreken.

Uit de discussies bleek dat er dringend behoefte is aan een regelgevend kader en standaardisatie voor multi-use in het algemeen, en voor offshore zonne-energie in windparken in het bijzonder. De partners in het project willen op die manier een gelijk speelveld creëren met windenergie en de energiedoelstellingen en duurzaamheidsdoelen behalen.

Topics

Een van de centrale vragen was of drijvende zonnepanelen (OFP) opgenomen moeten worden in offshore windtenders of ontwikkeld moeten worden als op zichzelf staande projecten. Hoewel integratie het gebruik van de infrastructuur zou kunnen optimaliseren, kan dit mogelijk ook leiden tot hogere kosten en complexiteit. Belangrijke overwegingen bij aanbestedingsprocessen zijn financiële haalbaarheid, milieubeoordelingen, netintegratie en circulair ontwerp.

Om de economische haalbaarheid te verbeteren, werden beleidsmaatregelen zoals subsidies en innovatieve financieringsmodellen besproken. Daarbij werden flexibele aanbestedingsprocedures die een kortere initiële projectduur en mogelijke verlengingen toestaan, geïdentificeerd als een manier om innovatie te versnellen. Duidelijke vergunningskaders en juridische structuren zijn noodzakelijk om eigendom te bepalen en multifunctionele zones te definiëren.

SWIM workshop 1
SWIM workshop 1
KBIN
De workshop vond plaats in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Milieufactoren speelden ook een cruciale rol in de discussies. Nature-inclusive design zou een positieve impact kunnen hebben op de mariene biodiversiteit, maar er is onduidelijkheid over de ecologische risico's. Het gebrek aan gegevens over de cumulatieve milieueffecten van OPV en offshore wind vraagt ​​om verder onderzoek en demonstratieprojecten. Circulariteit en duurzame ontmantelingsstrategieën zijn cruciaal om de langetermijneffecten op het milieu te minimaliseren.

Het delen van kabelinfrastructuur met windparken kan helpen om de ruimte optimaal te gebruiken en de ecologische voetafdruk te verminderen. Effectieve aanbestedingscriteria moeten prioriteit geven aan projecten die aansluiten bij duurzaamheidsdoelen en tegelijkertijd de compatibiliteit met bestaande offshore infrastructuur garanderen. De levensduur van offshore infrastructuur  zoals kabels en transformatoren, overschrijdt die van windturbines, wat kansen biedt voor hergebruik met OPV.

Belangrijke takeaways

De workshop onderstreepte het belang van een langetermijnvisie, goed gedefinieerde beleidskaders en samenwerking tussen overheden, industrie en onderzoeksinstellingen. Demonstratieprojecten zullen van cruciaal belang zijn bij het verder beoordelen van de technologische en ecologische levensvatbaarheid van OPV. Toekomstige SWiM-workshops zullen zich blijven richten op implementatiestrategieën en opschalingsmogelijkheden.

Over SWiM

Het SWiM-project (Solar and Wind in the Belgian Marine Zone) doet onderzoek naar de combinatie van mariene technologieën in de exclusieve economische zone van België. De focus ligt daarbij op duurzame integratie van drijvende zonnepanelen in offshore windparken. 

Het project wordt gefinancierd door het Belgische Energietransitiefonds en brengt zes partners uit de industrie en de wetenschap samen, met name: KU Leuven ELECTA; De Blauwe Cluster; IMEC; UHasselt; KBIN; en ENGIE Laborelec.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.