SWiM

De afgelopen decennia heeft België een sterke reputatie opgebouwd in de ontwikkeling van offshore windenergie. Nu wil het land ook een leidinggevende rol vervullen voor de ontwikkeling van offshore zonne-energie. De partners in het project SWiM spelen hier sterk op in.
Status
In uitvoering
Duur
sep 2024 - sep 2026
Type
DBC als partner

In het kader van de gevolgen van de coronacrisis en de energiecrisis heeft België een Nationaal Plan voor Herstel en Veerkracht ingediend bij de Europese Unie. Het REPowerEU-hoofdstuk van dit plan omvat onder andere investeringen in onderzoek en ontwikkeling om de technische, economische en financiële haalbaarheid van drijvende zonnepanelen in de Noordzee te bevorderen. Het uiteindelijke doel is tot een demonstratiemodel van drijvende zonnepanelen met een capaciteit van 1 tot 5 MW te komen. 

Het project SWiM (Solar and Wind Energy in the Belgian Marine Zone) zal in dit verband de combinatie van verschillende mariene technologieën in de Belgische Exclusieve Economische Zone onderzoeken. Daarbij zal er bijzondere aandacht besteed worden aan de integratie van drijvende zonnepanelen in offshore windparken. 

Concept

De partners in het project SWiM zullen aan de hand van verschillende omgevingsvariabelen de prestaties van drijvende zonnepanelen modelleren en een inschatting van de maximale elektriciteitsproductie maken op basis van de connecties met de kust. Daarnaast zullen ze criteria uitwerken voor de verankering, regels definiëren voor plaatsbepaling en potentiële milieueffecten evalueren. 

Meer specifiek wil het consortium onderzoek doen naar de randvoorwaarden voor een veilige en effectieve inzet van drijvende zonnepanelen in offshore gebieden die voor diverse doeleinden gebruikt worden. Daarbij wordt er in het bijzonder gekeken naar de windmolenparken in de Belgische mariene zone. 

Aangezien de partners de veiligheidsaspecten en de afstemming tussen de stakeholders niet zelf kunnen inschatten, zullen deze stakeholders worden betrokken bij workshops en worden uitgenodigd om hun input te geven. Verder zullen er workshops worden gehouden in het kader van de verspreiding en bespreking van de resultaten en zullen er beleidsadviezen worden gegenereerd.

Partners: KU Leuven ELECTA; De Blauwe Cluster; IMEC; UHasselt; KBIN; en ENGIE Laborelec

Met de steun van: het Energietransitiefonds (ETF) 

Contactpersoon: Kinnie De Beule & Marijn Rabaut 

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.