Op naar minder plastic in de Noordzee

Het Interreg Noordzee-project TREASURE zet in op internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat er minder plastic afval in de Noordzee terecht komt. Ook België werkt hieraan mee. Binnen het project wordt er onder andere een living lab opgericht in Nieuwpoort.
Nieuws
12 oktober 2023
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Heel wat plastic afval komt via rivieren en binnenwateren in de Noordzeezee terecht. Dat vormt een ernstige bedreiging vormt voor het milieu en de menselijke gezondheid. In het project TREASURE engageren 15 partners uit Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk zich om dit probleem samen aan te pakken.

In de schoot van het project zal een geïntegreerde en sectoroverschrijdende aanpak worden ontwikkeld om plastic afval in rivieren te identificeren en te elimineren. De partners gaan ervan uit dat een dergelijke aanpak ervoor kan helpen zorgen dat er minder plastic afval uit rivieren en binnenwateren naar de Noordzee stroomt.

Pijlers

Het project richt zich op vier onderling verbonden pijlers:

  1. Bestuur en beleid

    - Inzetten op beter sectoroverschrijdend bestuur met oog op effectieve samenwerking en gezamenlijke actie tussen belanghebbenden in functionele gebieden en watersystemen; 
    - Inzetten op beter beleid op diverse niveaus (lokaal, regionaal, (trans)nationaal) met oog op effectieve afvalpreventie in rivieren door wetgeving en informele beleidskaders te combineren.

  2. Gegevensverzameling en -analyse

    Aan de hand van beproefde en innovatieve methodes meer kennis verzamelen over de aard, samenstelling en bronnen van plastic afval, alsook diverse benaderingen vergelijken en harmoniseren.

  3. Preventie en gedragsverandering

    Specifieke doelgroepen in het bedrijfsleven, de overheid en het grote publiek bewustmaken van en inlichten over de noodzaak en mogelijkheden om plasticvervuiling in hun processen terug te dringen.

  4. Verwijdering van plastic afval

    Uiteenlopende technieken toepassen om afval uit waterlopen te verwijderen om zo kennis te vergaren over de doeltreffendheid van verschillende oplossingen onder verschillende omstandigheden.

Deze vier pijlers zullen worden aangepakt in 5 regionale living labs. Het doel is om robuuste, praktische oplossingen te ontwikkelen in alle vier de dimensies.

Treasure project - living lab structure

Living Lab Nieuwpoort

Het focusgebied van het Living Lab in Nieuwpoort is het watersysteem Ganzepoot. Dit sluizencomplex speelt een cruciale rol bij het beheer van de waterstanden en de getijdenstroming in het estuarium van Nieuwpoort en de Ijzer. 

  • In een eerste fase zal er vooral onderzocht worden op welke locaties plastic afval zich ophoopt binnen het systeem;
  • In een tweede fase zal men nagaan na welke oplossingen geschikt zijn om plastic afval uit het systeem te verwijderen;
  • In een derde fase ligt de focus op samenwerking met stakeholders om het plasticprobleem structureel aan te pakken. 

Onderstaande partners zijn betrokken bij het Living Lab in Nieuwpoort:

  • International Marine and Dredging Consultants NV (IMDC)
  • MULTI.engineering
  • Université du Littoral Côte d'Opale (ULCO); en 
  • Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Achtergrond

Het project TREASURE bouwt verder op kennis die onder andere in twee Belgische projecten werd vergaard:

  • PLUXIN (De Blauwe Cluster-project): Dit project gaat na hoeveel plastic zich in de rivieren en oceanen bevindt, waar precies en wanneer het daar terecht komt. Daarvoor worden innovatieve en automatische detectiemethoden ontwikkeld.
  • DeMARC (MarTERA-project): Dit project heeft tot doel een operationeel en betrouwbaar systeem voor de inzameling van plastic afval in rivieren en waterwegen te ontwerpen. Het project was een van de genomineerden voor de Blue Innovation Awards 2022.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.