Op naar rendabele passieve visserij en aquacultuur op zee

Echte Belgische mosselen, oesters en zeewier in combinatie met passieve visserij. Tot enkele jaren geleden was dit vooral een droom, maar dankzij de samenwerking tussen de partners in het SYMAPA-project ziet de toekomst er veelbelovend uit.
Nieuws
25 november 2022
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Op donderdag 24 november vond het slotevent van het SYMAPA-project plaats. Tijdens de SYMAPA Day werden diverse innovaties in schelpdierenkweek, een toolkit met succesvolle loktechnieken voor passieve visserij en tools voor smart aquafarming toegelicht en voorgesteld.

Enkele van de voornaamste bevindingen en resultaten:

  • het is perfect mogelijk om de kweek van mosselen, oesters en zeewier te combineren met passieve visserij;
  • de vangst van zeekat kan gevoelig verhoogd worden door gebruik te maken van potten met fluorescerend garen;
  • passieve vangst scoort goed op kwaliteit en smaak;
  • er werden nuttige tools voor het plannen van zeereizen ontwikkeld; 
  • de mossel- en oesterkweek werden verder op punt gesteld;
  • voor de kweek van oesters en zeewier is verder onderzoek nodig.

Aanvullend is het belangrijk op te merken dat, in tegenstelling tot klassieke boomkorvisserij, aquacultuur en passieve visserij toegelaten zijn in offshore windmolenparken.

Achtergrond

Het SYMAPA-project was een samenwerkingsinitiatief tussen bedrijven zoals Colruyt GroupBreviscoAtSeaNova en de Vlaamse Visveiling enerzijds, en kennisinstellingen zoals het Instituut voor Landbouw-, VIsserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) anderzijds.

Het project werd gefaciliteerd door De Blauwe Cluster en kon rekenen op financiële ondersteuning van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: