Opnieuw oesterbanken in de Belgische Noordzee?

Een jaar geleden presenteerde de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Mileu haar visie rond natuurherstel in de Belgische Noordzee. Ondertussen staat een eerste tender voor het opstarten van een pilootproject rond oesterbankherstel open.
Nieuws
27 juli 2023
Delen
LinkedInTwitterFacebook

De Europese platte oester kon je vroeger nagenoeg overal in de Noordzee vinden. Zo waren er op de Hinderbanken grote oesterbanken. Deze oesterbanken waren hotspots van mariene biodiversiteit.

In de laatste 150 jaar zorgen onder andere overexploitatie en de oesterparasiet Bonamia ostreae ervoor dat het aantal oesters dramatisch afnam. In Frankrijk, Nederland en België is de Europese platte oester zelfs nagenoeg volledig verdwenen.  

Recent onderzoek heeft aangetoond dat er nog steeds oesterlarven in de Noordzee terechtkomen. De ontwikkeling van oesterbanken wordt echter aanzienlijk bemoeilijkt door bodemverstoring door de boomkorfvisserij en erosie van de grintbedden.

Oesterbankherstel

Er lopen op dit moment in meerdere landen al projecten rond oesterbankherstel. Zo onderzoekt men in het project UNITED synergiën tussen natuurherstel en aquacultuur in windmolenparken. Aquacultuur zou oesterlarven kunnen leveren die bijdragen aan het herstel van natuurlijke oesterbanken.

Een duurzaam herstel van platteoesterbanken en de bijbehorende fauna is een van de centrale doelstellingen van de visie voor natuurherstel in het Belgische deel van de Noordzee. In die context heeft de FOD Volksgezondheid een opdracht rond het opstarten van een pilootproject gelanceerd.

Deze tender omvat twee luiken: een bodemonderzoek op potentiële locaties van oesterbankherstel, en de uitvoering van een pilootproject rond oesterbankherstel voor de Europese platte oester. We nodigen alle geïnteresseerde partijen graag uit om aan deze tender deel te nemen.

Oesterbank
© Floor Driessen/Bureau Waardenburg

Praktisch

Interesse om deel te nemen aan deze tender? Bekijk de voorwaarden en dien je offerte in via de officiële e-tendering-website. Offertes ingediend via mail worden niet aanvaard. De deadline voor offertes is 24 augustus om 14u00. 

Wil je graag weten hoe alles precies in zijn werk gaat? Neem dan deel aan de infosessie op donderdag 3 augustus van 10 tot 12u in Brussel (Galileelaan 5/2, GAL.01.C.7. Obodo). Nog vragen? Neem contact op met Yana Deschutter.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.