Weer een stapje dichter bij zonnepanelen op zee

Zonnepanelen op de Belgische Noordzee zijn nog nooit zo dichtbij geweest! Vanmorgen werd een eerste proefinstallatie van SeaVolt voorgesteld in de haven van Oostende. Dit is een belangrijke stap naar nog meer duurzame hernieuwbare energie.
Nieuws
19 juli 2023
Delen
LinkedInTwitterFacebook

De proefinstallatie van SeaVolt toont aan dat België een belangrijke pionier blijft op het vlak van hernieuwbare energie. Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne, staatssecretaris Thomas Dermine en burgemeester van Oostende Bart Tommelein wezen bij de voorstelling dan ook op het belang om hier verder op in te zetten. 

Binnen enkele weken wordt de installatie naar een testzone voor de kust van Oostende gesleept. Daar zal worden nagegaan of de installatie voldoende stroom produceert en wat de effecten van de mariene omgeving op de installatie zijn. Indien de tests succesvol zijn, is het de bedoeling om de installatie op termijn wereldwijd te exporteren.

Enorm potentieel

Zonnepanelen op zee kunnen een goede aanvulling zijn voor offshore windenergie. In offshore windmolenparken is geen visserij of scheepvaart toegestaan. Zonnepalen zijn dan ook een interessante optie om de open ruimte tussen de windmolens te benutten.

Daarnaast gaat men tijdens de testfase ook nagaan of het mogelijk is mosselen en oesters te kweken in combinatie met het platform. Door verschillende economische activiteiten op één plaats te bundelen, streeft men ernaar de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken.  

Achtergrond

De testinstallatie werd ontwikkeld in de schoot van het onderzoeksproject MPVAqua, een van de eerste projecten gefaciliteerd door De Blauwe Cluster (Blue Cluster) vzw. We zijn dan ook heel trots met dit prachtige resultaat!

Seavolt is een samenwerkingsverband tussen TRACTEBEL, DEME en Jan De Nul. De partners hebben een betrouwbare, kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossing ontwikkeld die zelfs in de zwaarste mariene omstandigheden kan worden ingezet. Samen met Universiteit Gent en POM West-Vlaanderen zal de installatie nu een jaar lang intensief getest worden.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.