Afvalwater: steeds opnieuw gebruiken in de toekomst
“Sinds 2004 is een deel van de oude zuivering beschermd monument. We onderzoeken met een aantal externe partners of er mogelijkheden zijn om de oude installatie beter te ontsluiten voor educatieve doeleinden en anderzijds te komen tot een betere natuurontwikkeling van de site in de ruimere omgeving.”, zegt Frank Van Ginderachter terwijl hij ons op de site rondleidt.
In 2010 werd een nieuw RWZI gebouwd. “De procestechnologie is in die kleine eeuw niet zoveel veranderd.” De nieuwe zuivering is nu wel veel beter uitgerust met procesmeters, sturingen en bewakingen die tot een veel betere en stabiele kwaliteit van het gezuiverd water leiden. Het afvalwater van zo’n 10.000 inwoners wordt hier gezuiverd waarna het propere water terug aan de natuur wordt gegeven. Er is ook een installatie die het gezuiverd effluentwater terugpompt naar een ringgracht rond het Zwin, om verzilting van het hinterland tegen te gaan.
“Waterzuivering anno 2019 is meer dan vuil en proper water scheiden. De uitdagingen rond klimaatveranderingen, energietransitie en de schaarste aan grondstoffen zijn ook bij Aquafin bekend. Wij zien een RWZI als een bron van water, energie en grondstoffen. Met deze installatie zijn wij in principe in staat om drinkwater te creëren, iets wat in de regio Nieuwpoort/ De Panne al op grote schaal gebeurt! Circulair afvalwater wordt de toekomst.
Lees meer over de domeinen Ecosysteembenadering, Hernieuwbare energie en zoetwaterproductie en Oceaanvervuiling en afvaloplossingen.