Een inzichtelijke terugblik op WindEurope EOLIS 2024

Van 4 tot en met 5 december vond WindEurope EoLIS 2024 plaats in de Zweedse stad Göteborg. De conferentie focust op wat er met windturbines gebeurt die op het einde van hun leven zijn. De Blauwe Cluster was erbij, en we delen graag onze belangrijkste bevindingen met jullie.
Nieuws
17 december 2024
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Windenergie speelt een belangrijke rol in de energietransitie in Europa, en de capaciteit groeit jaar na jaar. Windturbines blijven echter niet eeuwig bestaan. Daarom is het ook belangrijk om grondig na te denken hoe we met onze oudere infrastructuur moeten omgaan. 

WindEurope EoLIS (End of Life Issues & Strategies Seminar) brengt spelers uit de hele offshore windsector samen om dieper in te gaan op de uitdagingen en kansen die verouderde windturbines ons bieden. De focus ligt daarbij op hergebruik, recyclage en repowering.

Innovatie in windenergie draait namelijk om meer dan grotere modellen en een hogere opbrengst. Het is belangrijk om werk te maken van circulaire turbines die langer meegaan, minder onderhoud vergen en na hun levensduur bij voorkeur opnieuw kunnen worden gebruikt.  

Wist je trouwens dat De Blauwe Cluster betrokken is bij een aantal project rond de ontmanteling van windmolens? Verdiep je in Ready4Decom en OWiDEx.

Takeaways

Hieronder vind je een aantal belangrijke takeways van het event. Heb je interesse om je verder te verdiepen in het onderwerp? Neem contact op met Philippe Martens.

  • Europa wil 35% van de energieopwekking uit windenergie halen tegen 2030 . Naast de ontwikkeling van nieuwe parken is repowering van bestaande windparken de grootste prioriteit. Repowering biedt vandaag 3 tot 4 maal meer capaciteit met een vierde minder turbines.
  • Tegen 2040 zal het volume aan ontmantelde windturbinebladen in Europa 100.000 ton overschrijden. Innovatieve oplossingen voor hergebruik, herbestemming en recyclage brengen nu nog veel uitdagingen met zich mee, maar zullen in de toekomst aanzienlijke kansen bieden. Volledig circulaire oplossingen zijn op dit moment nog niet op de markt beschikbaar, maar chemische recyclageprojecten zoals ZEBRA en CETEC zijn veelbelovend.
EoLIS24
EoLIS24
EoLIS24
EoLIS24
Alle foto's © WindEurope
  • De komende jaren zal de concurrentie tussen sectoren toenemen door de stijgende vraag naar zeldzame aardmaterialen. Naar schatting zal er jaarlijks 30.000 ton aan Neodymium (Nd) nodig zijn voor de productie van magneten in geplande offshore windturbines tot 2035. Aangezien de productie en recyclage van permanente magneten in hoofdzaak door China worden gecontroleerd, houdt dit geopolitieke risico’s in.
  • De offshore windsector staat voor unieke uitdagingen, waaronder beperkte expertise en ervaring in decommissioning en supply chain readiness. Geavanceerde monitoring, samenwerking tussen sectoren en vroege levenscyclusplanning zijn essentieel voor duurzame en efficiënte decommissioningprojecten.
  • Meer en meer ontwikkelaars combineren wind en solar (multi-use) in nieuwe parken, omdat wind- en zonne-energie elkaar aanvullen (balancing) en samen een stabiel netwerk kunnen garanderen.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.