Mei 2022 uitgeroepen tot algenmaand
Het aantal potentiële toepassingen van algen is ernorm. Kennisinstellingen Thomas More, Universiteit Gent (UGent) en het Instituut voor Landbouw (ILVO) hebben daarom de koppen bij elkaar gestoken en een boeiend programma uitgewerkt. Verspreid over de maand mei vinden er 3 events plaats die telkens op bepaalde aspecten focussen.
Programma
Klik op de naam van de het event voor meer informatie.
Zeewieren en algen op ons bord - smaakvol en gezond? (04/05/22)
Op zoek naar de ideale smaakmaker voor jouw product? Proef op 4 mei 2022 letterlijk en figuurlijk de mogelijkheden van algen. Onder andere ILVO baant met haar onderzoek de weg voor deze zeeorganismen als innovatieve toevoeging in het Europese voedingsaanbod.
Flanders’ FOOD en ILVO organiseren een interactieve studiedag voor de Vlaamse voedingsindustrie en laten je kennismaken met de voordelen, de kenmerken, de verwerkbaarheid en de smaak van algen in voedingsproducten. Verder worden ook de (tussentijdse) resultaten van een reeks andere algenprojecten voorgesteld.
Het plenaire gedeelte wordt afgewisseld met actieve sessies in kleine groepen
Voor wie: Bedrijven die aan de slag willen met algen in voeding, of die nieuwsgierig zijn naar de stand van zaken in het onderzoek, alsook verwerkers en producenten.
Meer info: Bekijk het volledige programma.
Registratie: De plaatsen zijn beperkt; schrijf je snel in om zeker te zijn van je plaats.
Microalgen: hefboom naar een meer duurzame en circulaire economie (12/05/22)
Op donderdag 12 mei 2022 organiseert Radius, de Thomas More-campus in Geel, het symposium: "De kracht van microalgen: een hefboom naar een meer duurzame en circulaire economie”. Volgende thema's komen onder andere aan bod:
-
Opschaling van de microalgenkweek
Marcel Janssen (WUR, AlgaePARC) en Jasper van Houcke (HZ University of Applied Sciences) -
Productvoorwaarden en wetgeving van diervoeding
Johan Van Nevel (FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu) -
Hergebruik van spoelwater van pluimveestallen voor de kweek van algen
Peter Bleyen (Proefbedrijf Pluimveehouderij)
Voor wie: iedereen met interesse in de kweek van microalgen.
Meer info: Bekijk het volledige programma.
Registratie: Schrijf je in voor het gratis symposium.
De voedselkringloop sluiten met microalgen (19/05/22)
Op 19 mei 2022 presenteren Universiteit Gent en Innolab samen met enkele partners de resultaten van de projecten ALG-AD en Nutri2Cycle, waarbij algen worden ingezet voor de recyclage van nutriënten uit agrarische vloeistofstromen voor de productie van eiwitrijke biomassa
Op dit event kom je meer te weten over beide projecten en kan je een bijdrage leveren aan hun verdere ontwikkeling en implementatie. Tijdens de workshop kan je ook de volledige algenteeltfaciliteit in Oostkamp zien, van de voorbehandeling tot de teelt- en oogststappen.
Voor wie: Eigenaars en beheerders van vergistingsinstallaties, aardappelverwerkers en iedereen die werkzaam is in de agrovoedingsindustrie en nutriëntrijke vloeistofstromen produceert.
Meer info: Bekijk het volledige programma.
Registratie: De plaatsen zijn beperkt; schrijf je snel in om zeker te zijn van je plaats.

Zeewier en De Blauwe Cluster
De Blauwe Cluster is zelf ook op verschillende vlakken rond zeewier bezig. Zo zijn we lid van de North Sea Farmers, een internationale ledenorganisatie voor de zeewiersector met ruim honderd leden en partners. De activiteiten van deze organisatie zijn in hoofdzaak gericht op maar niet beperkt tot de Noordzee.
Daarnaast hebben we binnen ons domein Duurzame zeevoeding & mariene biotechnologie heel wat projecten lopen die met zeewier te maken hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn de projecten BlueMarine³.Com, SYMAPA en UNITED.