Offshore platform voor zonne-energie gelanceerd op de Noordzee

Het SeaVolt-consortium heeft zijn eerste offshore platform voor zonne-energie geïnstalleerd op de Blue Accelerator-testlocatie vlakbij de haven van Oostende. Doel is het platform uitgebreid te testen om zo het ontwerp verder te verfijnen.
Nieuws
27 september 2023
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Het SeaVolt-consortium, dat de bedrijven Tractebel, DEME en Jan De Nul omvat, heeft het eerste offshore testplatform voor zonne-energie in de Belgische Noordzee heel nauwkeurig getransporteerd en geïnstalleerd.

Het offshore zonneplatform is specifiek afgestemd op de omstandigheden van de ruwe zee, en is door zijn modulaire ontwerp uitermate geschikt om in offshore windparken ingezet te worden ter aanvulling van bestaande windmolens.

Monitoring

Deze proof of concept-installatie zal heel wat nuttige gegevens verzamelen over de impact van golven, regen en zoutnevel op diverse zonnepanelen met verschillende zonnepaneelconfiguraties.

Bovendien zal de impact van verschillende hellingshoeken op de energieproductie (ten gevolge van golven en wind) nauwlettend in de gaten worden gehouden, evenals de potentiële ecologische impact van het platform.

Installatie van het SeaVolt-platform (© SeaVolt-consortium)

Verwachtingen

Omdat het geïnstalleerde platform slechts is uitgerust met een paar zonnepanelen voor een vrij grote drijverconstructie, moet het niet worden gezien als een eerste prototype op volledige schaal; het is eerder een laboratorium om kennis op te doen en het technologische ontwerp en de functies ervan te beoordelen.

Er wordt vanuit gegaan dat het testplatform de grootschalige ontwikkeling van offshore zonne-energie zal helpen versnellen, en het SeaVolt-consortium zal het hele jaar door tests op open zee uitvoeren om gegevens te verzamelen voor de verdere ontwikkeling van de technologie.

Achtergrond

De testinstallatie werd ontwikkeld in de schoot van het onderzoeksproject MPVAqua, een van de eerste projecten gefaciliteerd door De Blauwe Cluster (Blue Cluster) vzw. In 2021 werd het project beloond met de Blue Innovation Swell Award.

Seavolt is een samenwerkingsverband tussen TRACTEBEL, DEME en Jan De Nul. Voor het testen van de installatie wordt er een jaar lang nauw samengewerkt met Universiteit Gent en POM West-Vlaanderen.

Installatie Seavolt
Installatie Seavolt
Alle foto's © SeaVolt-consortium

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.