Stem mee voor de Blue Innovation Awards 2024

Wie wint dit jaar een van de prestigieuze Blue Innovation Awards? Je komt het op 13 juni allemaal te weten in Room With A Zoo in Antwerpen. Breng ook zeker je stem uit voor jouw favoriet, want het initiatief met de meeste stemmen gaat naar huis met de Inspirational Blue Wave.
Nieuws
12 juni 2024
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Hieronder stellen we de genomineerden van dit jaar nog eens kort aan je voor.

Wil je graag aanwezig zijn op de live uitreiking? Kom op 13 juni naar A Room With A Zoo in Antwerpen.

Blue Innovation Wave (voor kmo's).

Offshore Wind Farm Grid Optimization Toolset (Enersynt)

Enersynt heeft een geavanceerde toolset ontwikkeld die het mogelijk maakt om de efficiëntie van offshore windparken te optimaliseren. Dankzij wiskundige optimalisatie dalen de projectkosten en de ontwikkelingstijd, terwijl de impact op het milieu afneemt en de efficiëntie van projecten toeneemt. 

De software van Enersynt beheert met gemak de complexiteit van het elektrische ontwerp van offshore windparken en identificeert de meest economische netwerkconfiguraties. Op die manier krijgen bedrijven het concurrentievoordeel dat ze nodig hebben om meer projecten binnen te halen, en duurzame winstgevendheid en ecologische duurzaamheid te garanderen.

ZULU MASS (ZULU Associates)

ZULU Associates ontwikkelt een nieuw schip om het Kanaal mee over te steken, de ZULU MASS. Dit schip kadert binnen een radicaal nieuw logistiek concept en is ontworpen om onbemand te functioneren. Op termijn zal het schip evolueren naar emissievrije voortstuwing. 

ZULU Associates doet daarom onderzoek naar alternatieve voortstuwing met behulp van een modulair concept. Dat concept zorgt ervoor dat het schip kan varen met verschillende energiebronnen. In die context worden ook ondersteunende energiesystemen zoals wind en zeilen onderzocht.

Corporate Blue Innovation Wave (voor grote bedrijven):

MycoFence (CITRIBEL)

Door de klimaatverandering en de stijgende vraag naar voedsel staat de aquacultuursector sterk onder druk. Daarom ontwikkelde Citribel MycoFence, een 100% natuurlijk product dat vissen beter bestand tegen ziektes en stress maakt. Dit innovatieve product komt het welzijn van alle gekweekte vissoorten ten goede. 

Mycofence wordt duurzaam geproduceerd en zijn effectiviteit is bevestigd door toonaangevende onderzoekscentra. Met Mycofence leidt CITRIBEL de weg naar een gezondere en meer duurzame toekomst binnen de aquacultuur.

Hydrotug 1 (CMB.TECH)

De Hydrotug 1 is ’s werelds eerste sleepboot op waterstof en is sinds eind 2023 operationeel bij Port of Antwerp-Bruges.  Het schip wordt aangedreven door verbrandingsmotoren die waterstof verbranden in combinatie met traditionele brandstof. Dat zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de CO₂-uitstoot. 

CMB.TECH promoot de Hydrotug 1 als een innovatieve en milieuvriendelijke oplossing voor sleepbootoperaties. Op die manier levert het bedrijf een actieve bijdrage aan de wereldwijde verschuiving naar duurzamere maritieme oplossingen.

Blue Innovation Swell (voor samenwerkingsinitiatieven)

Project Supersized 4.0 (Parkwind en Norther)

Parkwind en Norther ontwikkelen een geïntegreerde methodologie om defecten en ondermaats presterende windturbines op korte termijn te identificeren. Daarbij worden onder andere de performantie, toestand en structurele gezondheid van de funderingen van alle windmolens in een windpark continu gemonitord.

Aan de hand van al deze en andere gevens kan men nauwkeurig voorspellen wat het beste moment is om werkzaamheden uit te voeren. Op basis daarvan kunnen nieuwe onderhoudsstrategieën ontwikkeld worden.  

Nature Inclusive Design van het Prinses Elisabeth-eiland (Elia Group samen met diverse private en publieke actoren)

Netbeheerder Elia kiest voor een natuurinclusief ontwerp van het toekomstige energie-eiland in de Belgische Noordzee. Daarbij worden verschillende maatregelen genomen om de biodiversiteit rond het eiland te verbeteren. Zo komen er richels waarop volgens kunnen broeden en rusten, en wordt er onder water een divers en rijk artificieel rif gecreëerd. 

Aan het co-creatietraject namen experten uit publieke en private instellingen, universiteiten, adviesbureaus en niet-gouvernementele organisaties deel. Tijdens het verdere ontwerp van de natuurlijke elementen wordt allerhande expertise van diverse bedrijven en organisaties samengebracht. 

Hoe stemmen?

Je kunt enkel op 13 juni van 14u00 tot 17u20 jouw stem uitbrengen voor jouw favoriet initiatief. Dat kun je op twee manieren doen:

  • Ga naar de Slido-website en voer code 5840 182 in;
  • Scan de QR-code in onderstaande afbeelding.

De winnaar van de publieksprijs wordt omstreeks 17u25 bekendgemaakt tijdens het live event in Antwerpen.

We wensen alle laureaten heel veel succes!

Blue Innovation Awards 2024 - stemming

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.