BluERA (Blue Energy Resource Assessment)

BluERA verbetert het inzicht in hoe een aantal verschillende technologieën voor oceaanenergie reageren op de variabiliteit van de energiebron. Bovendien zal het project belangrijke gegevens voor risicobeoordeling verstrekken die promotors en investeerders zullen helpen bij de selectie van potentiële technologieën.
Status
Afgelopen
Duur
mrt 2020 - mrt 2022
Type
DBC-project, Nationaal project

Oceaanenergie (golf- en getijdenenergie) is de grootste bekende onaangeboorde hernieuwbare hulpbron in Europa en zou volgens het Ocean Energy Forum (2016) tegen 2050 kunnen voldoen aan 10% van de energiebehoefte van de EU. De ontwikkeling van oceaanenergie verloopt echter trager dan verwacht. Ondanks belangrijke verwezenlijkingen in de afgelopen jaren, zijn er nog steeds technologische en niet-technologische barrières die moeten overwonnen worden. Om de sector-specifieke risico's te verminderen en verantwoorde investeringskeuzes te maken, moeten de technologische uitdagingen - die te maken hebben met onder meer technologieconvergentie, betrouwbaarheid, onderhoudskosten, ... - en de uitdagingen door exogene omstandigheden (extreme omgevingscondities) samen worden geanalyseerd, want deze kritische factoren beïnvoeden elkaar. 

Het toegepast onderzoek binnen het BluERA project zal het begrip verbeteren van de reactie van een aantal verschillende oceaanenergie-technologieën op de variabiliteit van de energiebron. Bovendien zal het belangrijke gegevens voor risicobeoordeling verstrekken die promotors en investeerders zullen helpen bij de selectie van potentiële technologieën.  

De eindresultaten van BluERA zijn twee online digitale producten, een digitale oceaanenergie-atlas en een evaluatie-instrument voor energieopbrengst.

Het project voorziet tevens in een demonstratie en verifiëring van deze atlas en de tool.

Partners: IMDCLaborelec en Otary RS NV

Met de steun van: VLAIO

Contactpersoon: Dries Debruyne

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: