D4PV@Sea (design for public value)

In dit project zal een toolbox worden ontwikkeld voor de inschatting en integratie van maatschappelijke en ruimtelijke risico's van multifunctionele, mariene infrastructuur. Deze toolbox kan worden ingezet tijdens een cocreatieproces en omvat onder meer een generieke set van bouwstenen en hun vrijheidsgraden. De toolbox integreert harde en zachte functionaliteit op een kwantitatieve en objectieve manier teneinde de slaagkans van complexe mariene infrastructuurprojecten te maximaliseren.
Status
Afgelopen
Duur
okt 2019 - dec 2020
Type
DBC-project, Nationaal project

De ontwikkeling van grootschalige infrastructuur strandt vaak in de realisatiefase omwille van een gebrekkige inschatting van sociale en ruimtelijke risico's. Ook de integratie van deze risico's met technische en financiële risico's is bijzonder uitdagend. 

Zo bestaan er ook voor de bouw van mariene multifunctionele landschapsinfrastructuur, kortweg MMLI, geen objectieve, holistische en wetenschappelijk onderbouwde tools om de problemen en potentiële oplossingen in kaart te brengen. Een toolbox die het design process van een MMLI optimaliseert door deze verschillende vormen van risico's te integreren is een innovatieve manier om de succes ratio van dergelijke projecten te verhogen.

De doelstelling van dit project bestaat erin om te onderzoeken hoe een cocreatieproces deze integratie kan bewerkstelligen. Het eindresultaat van het onderzoek is een toolbox die de slaagkansen en economische return van een MMLI optimaliseert door harde en zachte functionaliteiten op een kwantitatieve en kwalitatieve manier te integreren in het ontwerp. De tool wordt generiek ontworpen zodat deze als protocol kan dienen voor complexe offshore projecten.  

Partners: DEME NV, Jan De Nul Group, Econopolis Strategy en ORG SQUARED 

Met de steun van: VLAIO en Innoviris

Contactpersoon: Lien Loosvelt

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.