Onze kustlijn beveiligen: hoe duinen ons kunnen helpen bij overstromingen

Met elke vloed en stormvloed lopen kustgebieden meer risico. Het SUSANA-project zet deze uitdagingen om in kansen met een methodologie die onthult hoe waardevol duinen kunnen zijn om ons te beschermen tegen overstromingen.
Nieuws
02 december 2024
Delen
LinkedInTwitterFacebook

Het onderzoek binnen het SUSANA-project beklemtoont de functie van duinen als natuurlijke bewakers van onze kustlijn en analyseert de financiële impact van hun beschermende rol. Op die manier biedt het project een waardevolle tool voor duurzame ontwikkeling.

Overzicht van het onderzoeksproces

  • Kwetsbare gebieden in kaart brengen en beoordelen: Belangrijke kustzones worden nauwkeurig in kaart gebracht, met bijzondere aandacht voor de meest overstromingsgevoelige gebieden. Verder worden er essentiële gegevens verstrekt over de gebouwen en infrastructuur die getroffen kunnen worden. Deze benadering legt een strategische basis voor efficiënte duinsystemen met een groot dekkingsgebied:
  • Cruciale gegevens integreren: Variabelen zoals de lengte van de kustlijn, woningsdichtheid, types infrastructuur en de waarde van vastgoed op basis van marktprijzen worden geanalyseerd om te bepalen welke assets het meest kwetsbaar zijn voor overstromingen aan de kust. Dit levert robuuste inzichten op in de ecologische en economische belangen die hierbij betrokkken zijn;
  • Schatting van de totale waarde van risicogevoelige gebouwen en infrastructuur: We beoordelen eigendommen en infrastructuur in overstromingsgevoelige gebieden om hun gecombineerde waarde te bepalen en pleiten voor investeringen in natuurlijke verdedigingsmechanismen zoals duinen. Deze benadering helpt ons om een brug te slaan tussen ecologische integriteit en financiële duurzaamheid. 
SUSANA project logo

Een weg voorwaarts

Deze methologie laat aan de hand van ruimtelijke waarderingen en inzichten zien hoe belangrijk duinen voor ons zijn: niet alleen als ecologische buffers, maar ook als economische waarborgen voor gemeenschappen langs onze kust.

Naarmate het SUSANA-project verdergaat, blijven de partners inzetten op het promoten van op de natuur gebaseerde oplossingen die de veerkracht van onze kust vergroten en een veilige, duurzame toekomst bieden voor onze kust.

Met vriendelijke groeten,

Het SUSANA-team

Over SUSANA

Het SUSANA-project (Sustainable use of sand in nature-based solutions) zet in op natuurlijke oplossingen om onze kust te beschermen en streeft ernaar om een model te ontwikkelen om de voor- en nadelen van dergelijke oplossingen af te wegen.

Dit project is een initiatief van Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Katholieke Universiteit Leuven, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.