Geschiedenis

De Blauwe Cluster zag eind 2017 het levenslicht als samenwerkingsverband voor de ontwikkeling en bevordering van economische activiteiten gekoppeld aan de zee. Ondertussen hebben meer dan 150 enthousiaste bedrijven en kennisinstellingen zich bij ons aangesloten.
History icon

Verhaal

2017

Eind 2017 richten Colruyt, DEME, Econopolis, INVE, Jan De Nul, Sioen Industries, Tractebel Engineering, Vanbreda Risk & Benefits, Vyncke en ZERI de vzw Blauwe Cluster op. Het doel is verbeterde, sectoroverschrijdende partnerschappen en een nauwere samenwerking tussen kenniscentra en overheidsinstellingen op te zetten om zo nieuwe investeringen aan te moedigen en vernieuwende projecten in het Belgisch deel van de Noordzee en daarbuiten te realiseren.

openingsevent blauwe cluster

2018

Begin 2018 wordt er een aanvraag ingediend om als speerpuntcluster erkend te worden. Die erkenning wordt in maart 2018 voorwaardelijk toegekend.

In februari gaat Caroline Ven aan de slag als CEO van De Blauwe Cluster. Onder haar leiding kent het samenwerkingsverband een sterke groei. 

In juni gaat De Blauwe Cluster officieel van start met het openingsevent. Op dit evenement zijn heel wat prominenten aanwezig.

In september wordt de Flanders' Maritime Cluster ingekanteld in de Blauwe Cluster. Dit is een belangrijke stap voor de definitieve erkenning als speerpuntcluster.

In november lanceert De Blauwe Cluster haar allereerste oproep voor bedrijven om projectvoorstellen in te dienen.

Eind 2018 bestaat het team van De Blauwe Cluster uit acht personeelsleden. Daarnaast zijn er ook twee gedetacheerde medewerkers.

2019

In februari wordt het clusterpact ondertekend. Vanaf nu is De Blauwe Cluster een volwaardige speerpuntcluster in het Vlaamse innovatielandschap.

In maart sluiten De Blauwe Cluster en de Belgian Offshore Cluster een strategisch partnerschap af. Dit is het startsein van een vruchtbare samenwerking.

In april zoekt De Blauwe Cluster voor het eerst internationale horizonten op door deel te nemen aan een missie in Taiwan

In juli komen vertegenwoordigers van onze leden en partners heel wat te weten over de kust tijdens de eerste editie van de Kustscan.

In november organiseren we de Coastal Marine Tour en verzorgen we voor het eerst het Oceans-programma van G-STIC.

2020

In juli vindt de tweede editie van de Kustscan plaats. Door de coronacrisis kunnen geen externe personen aan dit evenement deelnemen.

Op 1 oktober geeft Caroline Ven de fakkel door aan Marc Nuytemans, en begint een nieuw hoofdstuk in het verhaal van De Blauwe Cluster.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: