Geschiedenis

De Blauwe Cluster zag eind 2017 het levenslicht als samenwerkingsverband voor de ontwikkeling en bevordering van economische activiteiten gekoppeld aan de zee. Ondertussen hebben meer dan 180 enthousiaste bedrijven en kennisinstellingen zich bij ons aangesloten.
History icon

Chronologie

Klik hieronder op de jaartallen om je te verdiepen in het levensverhaal van De Blauwe Cluster.

2017

Eind 2017 richten Colruyt, DEME, Econopolis, INVE, Jan De Nul, Sioen Industries, Tractebel Engineering, Vanbreda Risk & Benefits, Vyncke en ZERI de vzw Blauwe Cluster op. Het doel is verbeterde, sectoroverschrijdende partnerschappen en een nauwere samenwerking tussen kenniscentra en overheidsinstellingen op te zetten om zo nieuwe investeringen aan te moedigen en vernieuwende projecten in het Belgisch deel van de Noordzee en daarbuiten te realiseren.

2018

Begin 2018 wordt er een aanvraag ingediend om als speerpuntcluster erkend te worden. Die erkenning wordt in maart 2018 voorwaardelijk toegekend.

In februari gaat Caroline Ven aan de slag als CEO van De Blauwe Cluster. Onder haar leiding kent het samenwerkingsverband een sterke groei. 

In juni gaat De Blauwe Cluster officieel van start met het openingsevent. Op dit evenement zijn heel wat prominenten aanwezig.

In september wordt de Flanders' Maritime Cluster ingekanteld in de Blauwe Cluster. Dit is een belangrijke stap voor de definitieve erkenning als speerpuntcluster.

In november lanceert De Blauwe Cluster haar allereerste oproep voor bedrijven om projectvoorstellen in te dienen.

Eind 2018 bestaat het team van De Blauwe Cluster uit acht personeelsleden. Daarnaast zijn er ook twee gedetacheerde medewerkers.

2019

In februari wordt het clusterpact ondertekend. Vanaf nu is De Blauwe Cluster een volwaardige speerpuntcluster in het Vlaamse innovatielandschap.

In maart sluiten De Blauwe Cluster en de Belgian Offshore Cluster een strategisch partnerschap af. Dit is het startsein van een vruchtbare samenwerking.

In april zoekt De Blauwe Cluster voor het eerst internationale horizonten op door deel te nemen aan een missie in Taiwan

In juli komen vertegenwoordigers van onze leden en partners heel wat te weten over de kust tijdens de eerste editie van de Kustscan.

In november organiseren we de Coastal Marine Tour en verzorgen we voor het eerst het Oceans-programma van G-STIC.

2020

In juli vindt de tweede editie van de Kustscan plaats. Door de coronacrisis kunnen geen externe personen aan dit evenement deelnemen.

Op 1 oktober geeft Caroline Ven de fakkel door aan Marc Nuytemans, en begint een nieuw hoofdstuk in het verhaal van De Blauwe Cluster.

Eind oktober reikt De Blauwe Cluster tijdens G-STIC voor het eerst de Blue Innovation Awards uit. Met deze awards zetten we veelbelovende innovatieve projecten in de blauwe economie in de kijker.

2021

In mei lanceert De Blauwe Cluster een white paper rond ecosysteembenadering. In dit document wordt een prestatiewiel voor ecosysteembenadering voorgesteld

Eind augustus ondertekent De Blauwe Cluster een Memorandum of Understanding met het Business Network for Offshore Wind, een belangrijke Amerikaanse organisatie in de offshore wind-sector. 

In september vindt de eerste editie van de Blue Economy Science Summit plaats. Tijdens dit event ontmoeten mariene wetenschappers en bedrijven in de blauwe economie elkaar. 

Begin oktober nam De Blauwe Cluster deel aan een themanamiddag drones tijdens TechnoFest, het technologieweekend van de Belgische marine.

Eind oktober werden de Blue Innovation Awards 2021 uitgereikt op de Wereldexpo in Dubai binnen het kader van G-STIC. Dit ging gepaard met de eerste Blue Innovation Party in Antwerpen.

In november ondertekent De Blauwe Cluster een Memorandum of Understanding met de Basque Energy Cluster, een van onze partners in de ELBE Alliance, en sluit een structureel partnerschap met Flanders Investment & Trade (FIT)

2022

In mei organiseren De Blauwe Cluster en VLIZ de tweede editie van de Blue Economy Science Summit (BESS). Het centrale thema is deze keer stakeholder engagement.

In augustus vindt de Blue Night plaats, het eerste grootschalige netwerkevent van De Blauwe Cluster sinds het uitbreken van de coronacrisis. 

Halverwege december worden de Blue Innovation Awards 2022 uitgereikt in het Havenhuis in Antwerpen tijdens de Blue Innovation Party.

2023

In januari trekt De Blauwe Cluster het Oceans-programma op G-STIC Rio. De centrale thema's zijn koolstofboekhouding in oceanen en de toekomst van negatieve emissietechnologie├źn.

Begin maart lanceert De Blauwe Cluster een handleiding rond het gebruik van sensoren in aquacultuursystemen. Het document kan dienen als een eerste stap voor (startende) ondernemingen in aquacultuur die hun kweeksysteem willen digitaliseren

In de loop van mei kondigt Marc Nuytemans zijn ontslag aan als CEO van De Blauwe Cluster. Op 1 juni neemt Piet Opstaele het roer over. Op dezelfde dag viert De Blauwe Cluster zijn vijfjarig jubileum tijdens Oostende voor Anker. 

Van 1 tot en met 4 juni organiseert De Blauwe Cluster voor het eerst een Blauw Innovatiedorp tijdens Oostende voor Anker. Het doel hiervan is innovaties in de blauwe economie voor te stellen aan een breed publiek. 

openingsevent blauwe cluster

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: 

We versturen ongeveer om de 2 weken een nieuwsbrief.